* Armagnac (1/5)
* Schweppees Tonic (4/5)
Zdobení: plátek citrónu a led
* Armagnac (1/7)
* pomerančová limonáda (6/7)
Zdobení: plátek pomeranče a led
* Armagnac (1/5)
* pomerančový džus (4/5)
* proužřek grenadini
Zdobení: plátek pomeranče
(P. Guy DÉLÉRIS, barman hotelu du Palais v Biarritzu)
* Armagnac Bas (4/10)
* Likér z viniční broskve (2/10)
* Vytlačená pomerančová šťáva (3/10)
* Jahodový sirup (1/10)
Dolít tonikem.
Příprava v šejkru
Zdobení:
* Pomeranč se skořicí
* Čerstvá jahoda
* Čerstvá máta
(P. FABRICE Georges, barman hotelu du Palais v Biarritzu)
* Armagnac (2/10)
* Ananasový džus(2/10)
* Mandarinka nejlepší kvality (3/10)
* Trochu jahodového sirupu
* Vytlačená pomerančová šťáva (3/10)
Příprava v šejkru
Zdobení:
* Dílek mandarinky
* Jahoda
* Čerstvá máta
(pro 4 osoby)
* 1 sklenice na víno armagnaku
* 1 kuře připravené k pečení
* 50 g másla, 2 šalotky
* 1 plechovka žampionů
* malá plechovka lanýžů
* 1 dl sladké smetany
* šťáva z 1 citronu
* sůl, pepř
Kuře naporcujte a osmahněte na pánvi na horkém másle tak, aby nezískalo příliš tmavou barvu. Přidejte najemno nasekanou šalotku a okapané žampiony, přičemž nálev z žampionů si ponechte.
Odeberte kousky kuřete a udržujte je v teple. Trochou nálevu z žampionů rozřeďte šťávu z kuřete a přidejte armagnac a sladkou smetanu.
Na mírném ohni za stálého míchání vařečkou zahustěte. Přidejte citron, osolte, opepřete.
Kousky kuřete vložte zpět na pánev, přidejte lanýže nakrájené na kolečka, na mírném ohni pomalu povařte asi 10 minut a teplé podávejte.
* 250 g mouky
* 6 vajec
* 60 g rozpuštěného másla
* 1 litru mléka
* moučkový cukr
* 1 sklenice vody
* 1 špetka soli
* kůra z jednoho pomeranče
* 15 cl armagnaku
* 2 polévkové lžíce oleje
* 60 g másla na vymaštění formy
Do mísy nasypejte mouku, doprostřed rozklepněte vejce, přidejte sůl a rozpuštěné máslo, rozřeďte, metlou zašlehejte. Postupně přidávejte nastrouhanou pomerančovou kůru, mléko, vodu, a vždy zašlehejte. Nechte hodinu odpočinout. Klasickým způsobem osmažte palačinky. Pocukrujte je, složte na čtyřikrát a upravte je na servírovací tác. V kastrolku zahřejte armagnac, zasypejte cukrem, palačinky zalijte teplým armagnakem a oflambujte. Ihned podávejte.
Doporučená vína:
bílé Floc de Gascogne (nebo mladý bílý armagnac).
* 300g švestek v armagnacu (z Agen)
* 150 g moučkového cukru
* 2 polévkové lžíce mouky
* 1 polévková lžíce armagnaku
* 4 vejce
* 1 litru mléka
* 2 balíčky vanilkového cukru
* kůra z jednoho pomeranče
* šlehačka (není nutné)
Připravte si žloutkový krém. Do hrnce dejte žloutky, sto gramů cukru, vanilkový cukr a metličkou dobře našlehejte. Když hmota zbělá a je napěněná, přidejte mouku, spojte dohromady a zřeďte vařícím mlékem. Krém zahřívejte za častého míchání na středně silném plameni, až začne vařit. Švestky vyjměte z jejich šťávy a na savém papíře je nechte vychladnout. Připravte si poháry. Dno poháru pokryjte krémem, na něj rozložte několik švestek, znovu překryjte krémem a ozdobte švestkami a šlehačkou. Do šťávy přilijte armagnac a podávejte v omáčníku.
Doporučené víno:
bílé nebo červené Floc de Gascogne